Monitoring skládek komunálního odpadu s využitím dat dálkového průzkumu - Sýkora, Vojtěch; Tajovská, Kateřina; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2023)
Cílem diplomové práce bylo představit metody a data pro klasifikaci povrchů na skládce komunálního odpadu. Zpracovány a porovnány byly dva datasety hyperspektrálních dat ze senzorů CASI a CASI + SASI. Doplňkově byly použity i multispektrální snímky ze Sentinelu 2 na platformě Google Earth Engine. Použito bylo 5 metod řízení klasifikace, nejlepších výsledků dosáhly metody Random Forest a Extra Trees. Obecně lepších výsledků dosáhl dataset CASI s lepším prostorovým rozlišením 1 m a nižším spektrálním rozsahem než sloučený dataset CASI + SASI o prostorovém rozlišení 2,5 m obsahující i SWIR pásma. Časové řady roční termální variability porovnaly vývoj teplot odpadu a sousedního ovocného sadu během roku.
The aim of this master thesis was to introduce methods and data available for land cover classification of municipal waste deposit sites. There were two hyperspectral datasets processed from sensors CASI and CASI + SASI. Additionally, multispectral data of Sentinel 2 were used via Google Earth Engine. 5 methods of supervised classification were used of which Random Forest and Extra Trees were the most successful. In general, the CASI dataset with better 1 m spatial resolution and lower spectral range achieved better results than the combined CASI + SASI dataset with 2.5 m spatial resolution including SWIR bands. Time series of annual thermal variability compared the temperatures of waste and neighboring orchard during the year.
Vedoucí práce: Kateřina Tajovská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2024
Keywords: skládky odpadů; dálkový průzkum Země; waste disposal sites; remote sensing; diplomové práce; master's theses