Možnosti využitia priestorových dát v koncepte smart city - Hájek, Lukáš (2023)
Diplomová práca sa zaoberá možnosťami využitia priestorových dát v rámci konceptu Smart City. Práca sa metodologicky zakladá na troch hlavných úrovniach. V prvom kroku analyzuje strategické dokumenty Európskej únie, Českej republiky a Slovenskej republiky v rámci rešeršnej práce. Druhým krokom je heuristické hodnotenie existujúcich webových mapových aplikácií s dôrazom na tému Smart City. Tretím krokom je štúdia uskutočniteľnosti využitia priestorových dát v smart city dashboarde prostredníctvom nástroja Grafana. Výsledkom tejto práce je komplexný pohľad na možnosti využitia priestorových dát v Smart City prostredí. Práca kombinuje teoretický rámec získaný zo strategických dokumentov s praktickým prístupom k implementácií. Štúdia uskutočniteľnosti identifikuje technické, finančné a organizačné aspekty implementácie a vo výsledku zdôrazňuje možné výhody a nevýhody tohto riešenia. Okrem toho obsahuje práca aj výsledky heuristickej analýzy existujúcich Smart City mapových portálov, ktorá