Prostorová analýza dlouhodobého vývoje maloobchodní sítě v Brně - Čanda, Matouš (2024)
Diplomová práce studuje vývoj maloobchodních provozoven na území města Brna s pomocí dat průzkumů maloobchodní sítě mezi lety 2003 až 2021. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak se v různých částech města měnil jak jejich počet a velikost, ale také sortimentní a prostorové rozložení. Území Brna bylo rozděleno celkem do šesti celků dle charakteru zástavby, na nichž byly zmíněné charakteristiky studovány do úrovně jednotlivých adres, ulic či sídlištních celků. Z dostupných podkladů a výsledků charakteru maloobchodu vznikla také vlastní klasifikace brněnských základních sídelních jednotek. Dle výsledků je zřejmé, že se v Brně vytvořila polycentrická struktura maloobchodu, zároveň dochází k postupnému přesunu některých prodejen do příměstského prostoru, čímž se zvyšuje komerční suburbanizace. Po výrazném poklesu počtu prodejen v první dekádě tohoto století se jejich stavy v posledních letech ustálily, což také může napovědět možný vývoj v dalších letech.