Cezhraničná spolupráca regiónu NUTS 2 Východné Slovensko - Frajtková, Júlia (2024)
Diplomová práca sa zaoberá cezhraničnou spoluprácou východného Slovenska s troma susediacimi štátmi - na severe s Poľskom, na juhu s Maďarskom a na východe s Ukrajinou. Cieľom práce je poukázať na pozitívne aspekty, ktoré so sebou prináša cezhraničná spolupráca nielen medzi verejnou správou s dôrazom na mestá či obce, ale aj v ďalších oblastiach regionálneho rozvoja (napríklad v oblasti kultúrnych či vzdelávacích inštitúciách). Práca sa zameriava na posledné, ukončené programové obdobie, ktoré trvalo v rokoch 2014-2020/2022, prostredníctvom programu Interreg. Hlavným objektom záujmu boli úspešne realizované malé projekty (tzv. mikroprojekty) v mestách či obciach na oboch stranách hranice. Zistené poznatky sú v práci prezentované formou tabelárnych či grafických výstupov s textovým komentárom. Výnimku však tvorí spolupráca s Ukrajinou, keďže Ukrajina nepatrí do Európskej únie, tak túto spoluprácu nebolo možné skúmať prostredníctvom Interreg-u. Posledné dopady spolupráce v roku 2022 ov