Role obnovení železniční dopravy v rozvoji města Židlochovice - Kořínek, Lukáš (2024)
Silné prostorové vazby v rámci metropolitní oblasti vytvářejí výrazné každodenní mobilitní proudy mezi Brnem jakožto jádrem a Židlochovicemi, které se nacházejí v jeho zázemí. Obyvatelé Židlochovic mohou ke svým cestám využívat individuální automobilovou nebo veřejnou hromadnou dopravu. Obnovení železniční tratě do Židlochovic a zavedení přímého vlakového spoje do centra Brna mohlo mít různé vlivy na město a jeho obyvatele. Hlavními cíli práce bylo tyto vlivy a možný rozvojový potenciál Židlochovic související s obnovou železniční dopravy identifikovat a interpretovat. Těchto cílů bylo dosaženo díky kvantitativní analýze dopravní situace, dotazníkového šetření určeného obyvatelům Židlochovic a semistrukturovaným rozhovorům s místními aktéry, kteří mohli lépe identifikovat možné dopady obnovení železnice ve městě. Obnovení železniční dopravy si vyžádalo optimalizaci původních autobusových linek, přičemž páteřní linka do Brna byla na úkor nového železničního spojení výrazně zkrácena. S v