Tradiční a nová materialita ve výtvarně studijních činnostech ve výtvarné výchově - Vichrová, Petra (2024)
Výtvarně studijní činnosti patří mezi specifické přístupy poznávání a zobrazování vnějšího světa. Vizuální vnímání okolního prostředí je důležitou psychickou funkcí umožňující naši orientaci ve světě, stejně jako rozvoj a fungování komplexního systému kognitivních procesů. Výtvarné ztvárnění objektivní reality je pak především praktickou schopností a dovedností ono viděné zaznamenat, a to s přirozenou mírou subjektivity, avšak bez výraznějšího zkreslení vlastní imaginací. V souvislosti se současnou vizuální kulturou však do procesu vnímání a kognitivního zpracování vizuální informace vstupují nejenom předměty materiální - trojrozměrné, ale rovněž předměty reprezentované či zprostředkované prostřednictvím moderních technologií. Tyto dvě kvality či „materiality“ se pak přirozeně zrcadlí v žákovském výtvarném projevu a ovlivňují jeho ontogenetický vývoj. Předložená práce tyto jevy nahlíží v první řadě z pozic přírodovědných a humanitních oborů, následně pak představuje vlastní empirický v