Ekosystémové služby krajiny jako téma aktivního učení v gymnaziální výuce - Košinová, Magdaléna (2023)
Diplomová práce se věnuje konceptu ekosystémových služeb jako tématu aktivního učení v gymnaziální výuce. V úvodní části byl koncept ekosystémových služeb stručně představen, spolu s nejznámějšími klasifikačními systémy a metodami hodnocení a oceňování služeb. V následující části byly představeny stěžejní publikace a digitální zdroje věnující se tématu v České republice. Poté byla vybrána tři území s rozdílnou výší antropogenního zásahu, u kterých byla provedena fyzickogeografická charakteristika a vypočítáno peněžní ocenění ekosystémových služeb. V didaktické části práce byly ekosystémové služby zařazeny do průřezových témat RVP G a stručně představeny metody aktivního učení jako nástroje k rozvoji klíčových kompetencí. Cílem práce bylo vypracovat výukový materiál na téma konceptu ekosystémových služeb využitelný ve výuce zeměpisu na gymnáziích. Ověření v podobě pilotáže materiálu proběhlo na Střední Průmyslové Škole Stavební v Brně.