Uhlíková stopa jako téma geografického gymnaziálního vzdělávání - Pecinová, Kristýna; Herber, Vladimír, 1952-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2023)
Diplomová práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá zejména trojicí pojmů - uhlíkový cyklus, uhlíková stopa a klimatická změna a vztahy mezi nimi. V teoretické části je představen uhlík jako prvek i uhlík jako součást sloučenin. Popisuje se zde jeho oběh v přírodě, který je zejména v posledních desetiletích významně narušován člověkem. Proto se v diplomové práci velmi často setkáváme s pojmem uhlíková stopa. Jsou zde popsány její projevy v krajině v souvislosti s největšími emitenty antropogenního uhlíku ve světě, zaměření je však i lokálně na ČR. Zásadními tématy v kontextu klimatické změny, která velmi úzce souvisí s uhlíkovou stopou a zesíleným skleníkovým efektem, jsou možné alternativy snižování uhlíkové stopy a současná energetika a její perspektivy. Součástí teoretické části je i vymezení tématu uhlíkové stopy v rámci geografického gymnaziálního vzdělávání. Praktickou část tvoří čtyři návrhy zařazení těchto témat do gymnaziální výuky, jež
The Master’s thesis consists of two parts - theoretical and practical. The theoretical section explores three concepts: the carbon cycle, carbon footprint and climate change, and examines their relations. The theoretical segment focuses on the introduction of carbon both as an element and as a component in compounds. The part includes the depiction of carbon’s circulation in nature, a phenomenon which has been, especially in recent decades, significantly disrupted by human activities. Therefore, the concept of carbon footprint is frequently encountered in the thesis. The manifestations of the carbon footprint in a landscape are described in connection with the world's largest emitters of anthropogenic carbon, concentrating on the Czech Republic as well. Furthermore, in the context of climate change, which is closely related to the carbon footprint and enhanced greenhouse effect, some of the most essential topics include possible alternatives for reducing the carbon footprint and curren
Vedoucí práce: Vladimír Herber
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2024
Keywords: koloběh uhlíku; studium a výuka; carbon cycle; study and teaching; diplomové práce; master's theses