Uhlíková stopa jako téma geografického gymnaziálního vzdělávání - Pecinová, Kristýna (2023)
Diplomová práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá zejména trojicí pojmů - uhlíkový cyklus, uhlíková stopa a klimatická změna a vztahy mezi nimi. V teoretické části je představen uhlík jako prvek i uhlík jako součást sloučenin. Popisuje se zde jeho oběh v přírodě, který je zejména v posledních desetiletích významně narušován člověkem. Proto se v diplomové práci velmi často setkáváme s pojmem uhlíková stopa. Jsou zde popsány její projevy v krajině v souvislosti s největšími emitenty antropogenního uhlíku ve světě, zaměření je však i lokálně na ČR. Zásadními tématy v kontextu klimatické změny, která velmi úzce souvisí s uhlíkovou stopou a zesíleným skleníkovým efektem, jsou možné alternativy snižování uhlíkové stopy a současná energetika a její perspektivy. Součástí teoretické části je i vymezení tématu uhlíkové stopy v rámci geografického gymnaziálního vzdělávání. Praktickou část tvoří čtyři návrhy zařazení těchto témat do gymnaziální výuky, jež