Dílo Jiřího Ignáce Linka - Ostrý, Pavel; Richter, Vladimír, 1956-; Masarykova univerzita. Katedra hudební výchovy (2024)
Čeští a moravští kantoři 18. století jsou jedním z fenoménů dějin české hudby. Jako učitelé, ředitelé kůru a skladatelé se podíleli na vzdělávání venkova a přispívali k obecné hudebnosti. Jedním z nejplodnějších kantorských skladatelů byl Jiří Ignác Linek (1725-1791) z Bakova nad Jizerou. Tato disertace předkládá podrobný a ucelený přehled poznatků o osobě a dílu tohoto kantora v podobě celkové rešerše tématu a tematického katalogu skladeb spojovaných s jeho jménem. Základem pro tuto studii bylo zmapování a analýza existujících dochovaných zdrojů a notových rukopisů uložených v archivech. Obsah této práce má být významným východiskem pro další studium a popularizaci Linkova díla i hudby kantorů obecně. Na základě vzniklého katalogu bylo možné v závěru posoudit a vytipovat některé skladby pro případné hudebně didaktické využití.
Czech and Moravian cantors of the 18th century are one of the phenomena of the history of Czech music. As teachers, choirmasters and composers, they participated in rural education and contributed to general musicality. One of the most prolific cantorial composers was Jiří Ignác Linek (1725-1791) from Bakov nad Jizerou. This dissertation presents a detailed and comprehensive overview Linek’s life and work in the form of a general research of the topic and a thematic catalog of compositions associated with his name. The basis for this study was the mapping and analysis of existing preserved sources and sheet music manuscripts stored in archives. This thesis intends to provide an important starting point for further study and popularization of Linek's work and the music of Czech cantors in general. Based on the created catalog, it was possible to assess and select some compositions for possible musical didactic use.
Vedoucí práce: Vladimír Richter
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2024
Keywords: Linka, Jiří Ignác, -- 1725-1791; katalogy; hudební skladatelé -- Česko -- 18. století; církevní hudba -- Česko -- 18. století; hudební díla -- Česko -- 18. století; catalogues; composers -- Czechia -- 18th century; church music -- Czechia -- 18th century; musical works -- Czechia -- 18th century; disertace; dissertations