Bezdůvodné obohacení - subsidiarita a konkurence nároků - Lukáčová, Nikola (2019)
Bezdůvodné obohacení je významný právní institut, který poskytuje ochranu proti defektům majetkových vztahů, které jsou v rozporu se zákazem obohacovat se na úkor jiného právem neuznaným způsobem. Tyto vztahy často není možné napravit jinými právními nástroji. Cílem práce bylo pomocí analýzy judikatury nejvyšších soudů poskytnout stručný přehled o problematice subsidiarity bezdůvodného obohacení v některých oblastech občanského práva a nalézt odpověď na otázku, zda má bezdůvodné obohacení v českém právu subsidiární charakter. Nejsou výjimečné případy, kdy lze konkrétní věc podřadit pod více právních institutů a je nutné rozhodnout, který z nich je třeba aplikovat přednostně. Dřívější česká právní teorie a judikatura nejvyšších soudů vycházely z předpokladu, že bezdůvodné obohacení má roli pouze podpůrnou (subsidiární) a použije se pouze tehdy, pokud věc nelze podřadit pod úpravu zvláštní. Pojem subsidiarita není chápán zcela jednotně a často slouží jen k vyjádření toho, že na nárok, který z téhož důvodu vzniká naplněním předpokladů dvou různých právních institutů, nelze požadovat dvojí plnění. Tak tomu je podle zjištěných poznatků i v české právní praxi.