Die deutsche Rechtskultur in der Ausbildung von Germanisten/-innen und Deutschlehrern/-innen - Valc, Jakub, 1989- (2023)
Tato rigorózní práce se zabývá tématem německé právní kultury a jejím uplatněním při vzdělávání germanistů a učitelů němčiny. Nejprve definuji základní pojmy "kultura", "právo" a "právní kultura". Poté využívám stanovená kritéria, abych vymezil a navzájem odlišil evropskou, islámskou a angloamerickou právní kulturu, jakožto nejvíce rozšířené typy právní kultury. Dále se již zabývám právně-filozofickými, ústavně-právními a právně-systémovými aspekty, pomocí kterých charakterizuji právní kulturu ve Spolkové republice Německo jako jednu z evropských právních subkultur. Následně zohledňuji význam (právně)kulturních obsahů pro vzdělávání germanistů a učitelů němčiny, včetně nedostatečného zohlednění těchto obsahů v současných studijních programech na Pedagogické fakultě a Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Nakonec navrhuji vlastní koncepci volitelného předmětu "Německá právní kultura", který má tento nedostatek kompenzovat.