Návrh geografické terénní výuky v údolí Říčky - Studená, Eva (2023)
Bakalářská práce se věnuje návrhu geograficky zaměřené terénní výuky v údolí Říčky. Práce obsahuje část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je terénní výuka zařazena do vzdělávání a kurikulárních dokumentů. V této části jsou popsány typy, fáze, cíle, přínosy a úskalí terénní výuky. Dále je v teoretické části zájmová lokalita popsána z fyzickogeografického hlediska. Praktická část zahrnuje samotný návrh trasy pro terénní výuku. Byla navržena čtyři stanoviště a ke každému byl vypracován metodický list pro učitele obsahující výukové cíle, potřebné vybavení žáků i učitele, instrukce k organizaci výuky a podklad pro výklad učitele včetně zdrojů, ze kterých může učitel čerpat. Ke každému stanovišti byly vytvořeny pracovní listy pro žáky, obsahující úlohy týkající se hydrologie, ochrany přírody, krasových jevů a pedologie. Navrženou terénní výuku je vhodné realizovat s žáky vyšších ročníků víceletých a čtyřletých gymnázií.