Využití her ve výuce zeměpisu - Kusák, Josef (2023)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit aktuální postavení didaktických her jako výukové metody ve výuce zeměpisu na víceletých gymnáziích, postoj žáků k zařazování didaktických her do výuky a tvorba nových didaktických her, které by bylo možné ve výuce zeměpisu využít. Odborná literatura popisuje didaktickou hru jako typ aktivizační výukové metody, která slouží ke komplexnímu rozvoji žáků. Didaktické hry rozvíjí v souladu s RVP G klíčové kompetence žáků a přispívají k jejich socializaci. Na základě teoretických východisek bylo vytvořeno šest her s různou geografickou tématikou i časovou náročností (10-45 minut). Následně byly hry otestovány v praxi. Z testování vyplynulo, že didaktická hra je pro žáky atraktivní výukovou metodou, která napomáhá k jejich všeobecnému rozvoji.