Kartografické náležitosti a metody vizualizace ve virtuálních geografických prostředích. - Janíček, Petr (2023)
Práce se si klade za úkol hledání možných východisek pro standardizaci kartografických náležitostí a metod vizualizace ve virtuálních geografických prostředích. Se zaměřením na volně dostupné virtuální geografická prostředí. V prvotní fázi byla provedena analýza kartografických náležitostí a možností interakce na volně u 39 dostupných virtuálních prostředích. V další fázi byly dílčí hypotézy ověřeny na 25 účastníků experimentu, který se skládal s jednoduchých prostorových úloh ve virtuálním prostředí. Řada nových nástrojů musí být teprve vynalezena či vhodně přetvořena pro potřeby virtuální reality, u 3D map je zapotřebí přinést podobný koncept zásad jako je tomu u zavedených způsobů vizualizací dat.