Vizuální geografie uprchlictví na českých internetových médiích - Shejbalová, Anna (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na rozdíly ve vyobrazení migračních krizí z Ukrajiny a Sýrie v českých internetových médiích. Vybrané fotografie byly zkoumány podle kvalitativní vizuální metodologie. Analýza migrace ze Sýrie byla navíc rozdělena do tří částí podle období válečného konfliktu. S těmito obdobími jsou pozorovány i změny v povědomí společnosti ohledně migrace. Výsledkem analýzy je za prvé odlišná vizualizace migrace Ukrajiny a Sýrie v důsledku orientalistického diskurzu, za druhé poukázání na rozdílné vyobrazení mezi fázemi syrského konfliktu. Také bylo zjištěno, že fotografie jsou v českých médiích používány často v odlišném kontextu, než v jakém byly zachyceny. Jsou používány pro zformování reality, která zapadá do společenského názoru, kultury a zvyků. Vyobrazují osoby způsobem, který je pro čtenáře stravitelný a pomocí kterého si snadno vytvoří citovou vazbu, ať už pozitivní, či negativní.