Cizinci na trhu práce v České republice - Jurista, Tomáš (2023)
Cizinci jsou dnes již nedílnou součástí trhu práce v České republice, ať už sem migrují z ekonomických, politických či jiných důvodů. Cílem bakalářské práce je zanalyzovat jak jejich přítomnost a prostorové rozmístění v rámci ČR, tak také jejich konkrétnější působení v okrese Tachov. Sledováni byli státní příslušníci Ukrajiny, Slovenska, Rumunska, Bulharska a Polska (nejčastější ekonomicky aktivní cizinci v ČR), dále Německa a Rakouska (zbylé sousední státy) a Vietnamu (velké množství živnostníků). V rámci výzkumu byla využita data státních institucí, jako je Český statistický úřad, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (zvláště Úřad práce ČR) či Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. V rámci ČR poté byly pomocí mapových výstupů specifikovány regiony, ve kterých jsou cizinci nejčastěji ekonomicky aktivní. V případě okresu Tachov byli specifikováni největší zaměstnavatelé se sídlem v tomto okrese, dále byly mj. identifikovány profese, do kterých v roce 2022 cizinci nejčastěji nastupovali