Intermodální veřejná doprava jako fungující služba pro pravidelnou mobilitu v metropolitním regionu? - Horák, Filip (2023)
Bakalářská práce se věnuje dopravní obslužnosti obcí na území Brněnské metropolitní oblasti (BMO) se zaměřením na intermodální veřejnou dopravu. Cílem práce je porovnat dojížďku z obcí BMO do Brna veřejnou hromadnou dopravou (VHD) a popsat časoprostorovou stránku přestupních vazeb. Dále je prostřednictvím dotazníkového šetření zjištěn názor pravidelně dojíždějících obyvatel Ořechova na spojení VHD mezi Ořechovem a Brnem. Z webového vyhledávače spojení IDOS byla analyzována určitá data související s VHD (počet spojení, počet spojení s přestupy, průměrný čas dojížďky, průměrný čas strávený přestupy, druhy dopravních módů). Z analýzy bylo zjištěno, že v případě BMO nehraje takovou roli vzdálenost od jádrového města, ale je to především dopravní infrastruktura, která má velký vliv na VHD, jejíž páteří je železniční doprava. Pro třetinu obcí BMO je pak důležitá intermodální veřejná doprava, díky níž je právě zajištěno spojení s Brnem s využitím autobusové a železniční dopravy. Dotazníkové š