Aktuální role nových médií ve výtvarné výchově na druhém stupni ZŠ - Drury Sojková, Alena (2023)
Fenomén nových médií je ve výtvarné pedagogice již velmi dobře popsán. Jeho vymezení a využití ve školní pedagogické praxi však i nadále poskytuje velký prostor pro výzkum a metodický vývoj. Jaké místo zaujímají video art, performance art a konceptuální umění ve výuce výtvarné výchovy na druhém stupni základní školy? Jak jsou tato média ve výuce zastoupena a praktikována? Jaké vlivy působí na rozhodnutí pedagoga nová média do výuky zařadit? Tyto otázky jsou východiskem pedagogického výzkumu, který proběhl v první fázi na základních školách ve výtvarné výchově formou experimentální výuky. Výukové situace validované v praxi byly ve druhé fázi výzkumu adaptovány a aplikovány do experimentální, didakticky orientované, výuky probíhající na Pedagogické fakultě MU pro studenty oboru Učitelství výtvarné výchovy a vizuální tvorby pro základní a střední školy. Výstupy pedagogického výzkumu byly zpracovány do případových studií, které mohou být využity v praxi na základní škole a modelů výuky zal