Folk-Dance Learning Using Human Motion Data Analysis - Kico, Iris (2022)
Lidové tance jsou součástí kulturního dědictví a jejich uchování a předávání dalším generacím je důležité pro udržení kulturní identity v rostoucí globalizaci. Se současnými technologiemi, jako jsou systémy pro snímání pohybu, lze lidové tance ukládat a uchovávat v digitální podobě. Zachycené tance lze vizualizovat v prostředí virtuální a rozšířené reality nebo v desktopových softwarových aplikacích. Vzhledem k tomu, že lidové tance se obvykle vyučují osobně prostřednictvím sledování a napodobování pohybu učitele, lze takové aplikace použít i pro výuku. Studenti mohou sledovat digitalizovaná vystoupení učitelů a pokusit se je zapamatovat a reprodukovat. Je důležité poskytnout zpětnou vazbu k procesu učení a pomoci tak studentům zlepšit jejich provedení tance. Digitalizací tanečních vystoupení je tak možné porovnat pohybová data studentů a učitele, a určit jejich podobnost. Nalezení kvalitní a rychlé metody pro kvantifikaci podobnosti je ovšem náročné. Tato práce představuje přínos k uc