Analýza přispívajících ploch kritických bodů a konektivity v lokalitách s výskytem přívalových povodní na Moravě - Šípková, Barbora (2023)
Bakalářská práce má za cíl analyzovat vybrané přispívající plochy kritických bodů pomocí fyzickogeografických parametrů a land use. Na území Zlínského kraje bylo vybráno šest povodí z databáze přívalových povodní mezi lety 2000-2020 nacházejících se v obcích Lhota, Březnice, Ratiboř, Valašská Polanka, Karolinka a Halenkov. V přispívajících plochách byly zakresleny kategorie land use. Lesnatost území a podíl orné půdy společně s plochou a sklonem povodí, délkou a sklonem údolnice, maximální nadmořskou výškou, Meltonovým indexem a CNII následně vstoupily jako parametry do statistické analýzy. Studovaná povodí rozšířila databázi fyzickogeografických parametrů a land use. Na všech povodích z této databáze (celkem 43) byla provedena shluková analýza. Terénním výzkumem byly zmapovány rizikové objekty na tocích vzhledem k přívalovým povodním ve dvou obcích (Lhota, Březnice) společně se zranitelnými objekty umístěnými v blízkosti 50 m od vodních toků. Konektivita povodí byla hodnocena pomocí p