Mapování konektivity vybraných povodí jako podklad pro zlepšení správy vodních toků - Stará, Eva (2023)
(Dis)konektivita vybraných povodí ve Zlínském kraji byla studována v přispívajících plochách kritických bodů (PP KB) Prštenský potok (poblíž obce Zlín), Semetínský potok a Jasenka (Vsetín), Trnávka (Trnava) a Hodorfský potok (Zubří). (Dis)konektivita byla studována pomocí terénního průzkumu za sběru dat o příčných objektech (bariéry a kritické profily) a také o nynějších i potenciálních zdrojích sedimentů. Jako druhý metodický výstup byl vytvořen Effective Catchment Area (ECA) model v programu ArcGIS Pro. Model ECA byl následně analyzován na základě poznatků získaných z terénního šetření, a také dalších dostupných databází a zdrojů (databáze přívalových povodní, databáze sesuvů a jiných svahových nestabilit a dostupné ortofoto snímky). V rámci porovnání reálného s modelovým stavem (dis)konektivity studovaných PP KB bylo zjištěno, že konektivita je v rámci studovaných PP KB nerovnoměrně narušena, a to zejména v závislosti na land use, svahových nestabilitách nebo antropogenních zásazích