Variabilita srážek v Brně a okolí - Kučerová, Barbora (2023)
Postup srážek v oblasti Brna ve směru převládajícího proudění vzduchu byl řešen s cílem nalézt možné vlivy města na četnost a množství srážek. Postup srážek byl studován na radarových snímcích a staničních měřeních pro denní úhrny a úhrny zaznamenané při každé srážkové situaci. Porovnáváno bylo 29, v užším výběru 24 dní a 32 jednotlivých srážkových situací. Analýza ukázala výrazně větší variabilitu srážkových úhrnů nad oblastí Českomoravské vrchoviny než nad Brnem či nad Dyjsko-svrateckým úvalem. Dále je také patrné, že srážkové úhrny s postupem srážek mírně klesají. Data ze srážkoměrných stanic naznačují změnu v postupu srážky. Zdali jde o signál způsobený urbánní zástavbou či reliéfem, není možné v tuto chvíli určit. Pro další výzkum je doporučeno využití plošných dat.