Hodnocení hydrogeomorfologické konektivity v povodích přítoků Dyje (NP Podyjí) - Holiš, Dominik (2023)
Bakalářská práce je věnována hodnocení (dis)konektivity v povodích deseti vybraných přítoků řeky Dyje, a to konkrétně na území vymezeném vodními nádržemi Vranov a Znojmo. S pomocí terénního mapování byly identifikovány sedimentární zdrojnice či bariéry v transportu materiálu napříč vodním tokem (ve formě říčního dřeva), přičemž data byla následně provázána s informacemi týkajícími se přimknutosti svahů ke korytům, hydrologické konektivy nebo morfometrických charakteristik příslušných povodí. Statistické vyhodnocení dat neprokázalo závislost Hackova (SL) indexu a indexu přimknutosti svahů na četnost zdrojnic, vztah přímé úměry však byl u většiny povodí nalezen v rámci vztahu hodnot Meltonova indexu a indexů diskonektivity říčního dřeva na průměrném zastoupení zdrojnic. Povodí lze při celkovém pohledu ve vztahu k systému přítok-páteřní tok označit za ukázky konektivity (80 % povodí) i diskonektivity (20 %) fluviálního systému. Na základě tohoto rozdělení v kombinaci s hodnotami indexů ří