Tvorba teplotních map na ostrově Jamese Rosse - Bartoňová, Martina (2023)
Teplotní mapy mají umožnit lepší vizualizaci zájmového území, aby čtenář mohl predikovat teplotu vzduchu v místech, kde neexistují žádné meteorologické stanice. Hlavním cílem bakalářské práce je tvorba teplotních map na ostrově Jamese Rosse za použití vhodných metod prostorové interpolace a následná analýza a zhodnocení výsledků. Rešerše se zabývá studiemi uplatňujícími prostorové interpolační metody, které byly použity ve spojitosti s tvorbou map týkající se především teplot vzduchu. Původní datový soubor měl podobu hodinových teplotních dat z roku 2016, která byla naměřena automatickými meteorologickými stanicemi na poloostrově Ulu, ostrov Jamese Rosse. Byl zvolen nejvhodnější možný postup využívající metodu lokální (orografické) interpolace, která zohledňuje více parametrů heterogenity terénu, především nadmořské výšky a typu povrchu. Zpracování dat se odehrávalo v programu Excel a následná tvorba map v rozhraní ArcGIS Pro. Hlavním výsledkem práce je řada teplotních map zobrazující