Terénní výuka v oblasti Pulčínské hornatiny - Bělotová, Erika (2023)
Diplomová práce se zabývá návrhem terénní výuky v oblasti Pulčínské hornatiny. Na základě terénního výzkumu byla zvolena trasa vedoucí z obce Lidečko přes Ná-rodní přírodní rezervaci Pulčín-Hradisko do vesnice Pulčín. Na této trase je možné pozorovat řadu unikátních jevů jako je pískovcové skalní město, přirozené bučiny nebo proces sukcese. Teoretická část se zabývá především analýzou kurikulárních dokumentů, studií zaměřujících se na to, jaký vliv má výuka v terénu na učení žáků a hodnocením terénní výuky. V praktické části byl vytvořen návrh jednodenního terénního cvičení obsahující 6 hlavních stanovišť, jež se skládají z dílčích úloh. Ty jsou zaměřeny především na témata fyzické geografie s mezipředmětovým propojením. Zastřešují-cím tématem celé terénní výuky je ochrana přírody ve spojitosti s vysokou návštěv-ností. Návrh obsahuje ucelené výukové materiály (pracovní sešit, metodická příručka pro učitele a teoretické podklady), jejichž funkčnost byla v terénu se skupinou žáků ověřena