Projektová výuka na gymnáziích v Brně - Vicherková, Nela (2023)
Diplomová práce se věnuje konceptu projektové výuky. Cílem práce bylo vypracovat materiály pro výuku zeměpisu na brněnských gymnáziích. V rámci dotazníkového šetření mezi učiteli bylo zjištěno, že projektová výuka je běžnou součástí učitelské praxe. Projektová výuka na brněnských středních školách probíhá minimálně jednou za školní rok. Časté jsou kombinace projektů v klasických vyučovacích hodinách a projektového dne během studia. Učitelé nejčastěji připravují projektovou výuku pro nižší stupeň gymnázia a 2.ročník. Dle respondentů také vedení školy zaujímá pozitivní stanovisko k této metodě. Na základě tohoto zjištění a studia teorie projektové výuky byly zpracovány čtyři projekty na aktuální témata v prostředí města Brna - Zelené Brno, Zlepši Brno, Šalinové a basové traťůvky a Chytré město. Pro každé zadání je zpracován metodický list pro učitele a materiály pro žáky. Praktické ověření proběhlo na Biskupském a Cyrilometodějském gymnáziu v Brně.