Využití cest předem vygenerovaných umělou inteligencí pro dobrovolnické mapování - Tomšů, Jan (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím cest předem vygenerovaných umělou inteligencí pro účely dobrovolnického mapování. Jejím hlavním cílem bylo ověřit použitelnost a spolehlivost cest předem vygenerovaných umělou inteligencí. V úvodu práce byly definovány základní pojmy v oblasti umělé inteligence. Následně byly vyhledány projekty zabývající se tvorbou dat za využití umělé inteligence. V dalším kroku byly vyhledány studie měřící efektivitu mapování cest. Využití cest, předem vygenerovaných umělou inteligencí, bylo ověřeno provedením několika experimentů, během kterých 33 účastníků mapovalo nejprve v iD editoru, a poté v editoru RapiD. Experimentů se zúčastnili účastníci různých zkušenostních úrovní, díky čemu bylo možné analyzovat, zda s cestami vytvořenými umělou inteligencí lépe pracovali méně zkušení či pokročilí účastníci. Výsledky experimentů byly nejprve podrobeny manuální validaci, byly zjištěny celkové délky zmapovaných cest a počty chyb v iD editoru a v editoru RapiD. Dále