Sémantická mapa: případová studie židovské čtvrti v Třebíči - Mikoláš, Jan (2023)
Diplomová práce si klade za cíl zjistit sdílené významy míst v třebíčské židovské čtvrti zapsané na seznamu UNESCO, vnímané jejími obyvateli a uživateli. K tomuto zjištění využívá sémantickou mapu, která byla vytvořena ze semistrukturovaných rozhovorů doplněných o kresbu mentální mapy s patnácti respondenty. V práci je také kladen důraz na inovaci stávajících a implementaci nových postupů, do této doposud málo reflektované metody. Součástí výzkumu je pilotní aplikace konceptu sémantické trasy a sekundární dichotomické převedení významů na pozitivní a negativní a vizualizace jejich hustoty v prostoru. Vytvořený sdílený obraz je poté reflektován s ohledem na možnosti rozvoje zkoumané lokality, jak z hlediska potřeb místních obyvatel, tak i turismu.