Využití budov předem vygenerovaných umělou inteligencí pro dobrovolnické mapování - Klimeš, Petr (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím budov předem vygenerovaných umělou inteligencí (AI) pro dobrovolnické mapování a jejím cílem je zjistit, do jaké míry pomáhá AI při samotném mapování. V rešeršní části této práce popisuji největší projekty, které se zabývají generováním cest a budov a hodnocení efektivity práce s těmito daty. Mezi tyto projekty, respektive společnosti, patří Meta, Microsoft, HOT a další. Tyto společnosti vytvořily stamilióny otevřených dat (cest, budov, adres), které jsou dostupné skrz editor RapiD. V empirické části byl proveden experiment na mapování budov s celkem 51 účastníky formou Within-Subject, kdy každý účastník mapoval 40 minut v jedné z přidělených lokalit v Tanzanii, jak v editoru iD, tak i v editoru RapiD. Na základě výsledků, které byly podrobeny statistickým testům (Mann-Whitney test, T-test) bylo zjištěno, že mezi editory je statisticky významný rozdíl a mapování s AI v editoru RapiD tak urychluje a zkvalitňuje výsledná data. Součástí výzkumu bylo