Analýza a interpretace časoprostorových informací o výnosu plodin pomocí DPZ v kontextu meteorologických a klimatických dat pro farmu Rostěnice - Hasíková, Lucie (2023)
Hlavním cílem této diplomové práce byla analýza mezi množstvím listové biomasy na polích vzhledem ke klimatickým podmínkám na farmě Rostěnice v období duben-červenec v letech 2017-2021. Dílčím cílem bylo určení, zda množství listové biomasy na polích pro ječmen jarní a kukuřici koreluje s potenciálním výnosem plodin. Pro identifikaci množství listové biomasy na polích farmy Rostěnice byl počítán LAI index na satelitních snímcích Sentinel 2 L2A. Získané hodnoty byly porovnány s meteorologickými charakteristikami jako teplota vzduchu a úhrn srážek, které byly interpolovány z bodových meteorologických stanic. Díky korelaci se ukázalo, že existuje statisticky významný vztah mezi množstvím listové biomasy a meteorologickými charakteristikami s korelačními koeficienty vykazujícími vysokou variabilitu. Pomocí vizualizace LAI indexu bylo vyhodnoceno, že prostorový vzor na polích se opakuje v jednom roce a napříč lety nezávisle na plodině a klimatu. Následně bylo na základě korelačního koeficie