Vývoj a funkce vybraných biokoridorů z hlediska rostlin - Liška, Petr (2023)
Tato diplomová práce se zabývá ověřením, zda zkoumané biokoridory v Brně-Medlánkách, Osové Bítýšce, Podolí a Zbýšově plní svou funkci. Základním předpokladem je šíření lesních druhů a druhů, jejichž šíření je závislé na živočiších, do biokoridorů z okolních dřevinných porostů. Primárním zdrojem dat byl důkladný terénní průzkum, kdy byly v každém biokoridoru a navazujících dřevinných porostech zapisovány fytocenologické snímky a zároveň zaznamenávána místa nejvzdálenějšího výskytu lesních druhů směrem do biokoridoru. Lokality byly důkladně popsány včetně jejich aktuálního stavu a různých faktorů, které mohou mít vliv na funkci biokoridorů. Získaná data byla zpracována a následně použita k ověření funkčnosti biokoridorů pomocí Ellenbergových indikačních hodnot nebo výskytu lesních druhů uvnitř biokoridoru. Bylo zjištěno, že biokoridory v Brně-Medlánkách a Osové Bítýšce pomocí použité metodiky nelze prokázat za funkční, a naopak starší biokoridory v Podolí a Zbýšově můžeme považovat za po