Analýza teploty vzduchu na vybraných stanicích v souostroví Svalbard - Spaček, Matúš (2023)
Cieľom diplomovej práce bolo analyzovať teplotu vzduchu na vybraných staniciach súostrovia Svalbard a zhodnotiť jej závislosť na atmosférických a lokálnych faktoroch v období 2010-2019. Teplotné charakteristiky boli skúmané na základe hodinových teplotných hodnôt nameraných na štyroch staniciach, rozsah morského ľadu bol hodnotený z máp morského ľadu vytvorených zo satelitných snímkov v zimných obdobiach. Atmosférická cirkulácia bola hodnotená pomocou kalendára cirkulačných typov a dostupných reanalyzovaných údajov geopotenciálnej výšky. Pre potreby hodnotenia smeru vetra boli využité reanalyzované údaje zložiek výškového vetra a smery vetra z pozemných meraní. Z analýzy teploty vzduchu vyplynulo, že s výnimkou leta sa najnižšia priemerná teplota vyskytovala na stanici Petuniabukta. V letných mesiacoch bola najnižšia priemerná teplota zaznamenaná v Hornsunde, v ostatných ročných obdobiach však táto stanica vykazovala najvyššie teploty. Z hodnotenia faktorov ovplyvňujúcich teplotu vzduc