Časoprostorová variabilita UV indexu na území České republiky - Novotná, Marie (2023)
Cílem této práce bylo základní zpracování a vzájemné porovnání časových řad UV indexu (UVI) pro šest vybraných meteorologických stanic na území České republiky (Hradec Králové, Košetice, Kuchařovice, Brno, Luční bouda a Vysoká hole) v letech 2017-2021. Z důvodu pozdějšího začátku měření erytémového UV záření na horských stanicích bylo hodnocení provedeno zvlášť v období 2017-2021 (pro stanice v nižší nadmořské výšce) a 2020-2021 pro všechny stanice (vč. stanic horských). Pomocí parciálního koeficientu korelace byl dále analyzován vliv vybraných faktorů na hodnoty UVI. Na závěr byly studovány vysvětlující parametry a synoptické situace, které ovlivňovaly vysoké hodnoty UVI. Shluková analýza pro polední UVI v letech 2020-2021 potvrdila rozdíl mezi horskými a níže položenými stanicemi v závislosti na ročním období, přičemž u horských stanic byl dominantní vliv nadmořské výšky, nárůst UVI se zvyšující se nadmořskou výškou činil 6,9 % a 7,9 % na km. Hodnoty UVI byly na všech stanicích v roc