Testové strategie používané studenty v testech receptivních dovedností v angličtině - Bumbálková, Eva (2023)
Předložená doktorská práce se zabývá použitím testových strategií v testech poslechu a čtení v angličtině. Testové strategie jsou strategie, které testovaní studenti používají u testových úloh, když se vypořádávají s jazykovými problémy a tím, jak odpověď na úlohu zpracovat. Cílem práce bylo zjistit, jaké strategie studenti používají, a popsat proces zapojení testových strategií do vypracování odpovědi na testovou úlohu, jakož i zjistit, jaké důvody studenti uvádějí pro volbu určité strategie. Dalším cílem bylo zjistit, zda je používání těchto strategií odlišné při skládání zkoušek pro různé úrovně pokročilosti, či zda se liší v závislosti na dalších proměnných a jaký je vztah mezi použitím testových strategií a výsledkem testu. Testové strategie byly zkoumány v kontextu standardizovaných zkoušek z anglického jazyka podle NATO STANAG 6001. Pro výzkum byl použit smíšený design. V kvalitativní části výzkumu byla prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů získána data o konkrétních str