Osobní železniční doprava v periferních regionech - Vašek, Jiří (2023)
Osobní železniční doprava představuje jednu ze základních dopravních alternativ. Její efektivita se projevuje zejména v oblastech s velkými koncentracemi obyvatelstva, kde je obecně poptávka po dopravě vysoká. Ve venkovských, a zvláště periferních, oblastech se její efektivita snižuje z důvodu disperzní struktury osídlení. Se změnami ve vývoji společnosti České republiky, které byly doprovázeny výrazným růstem automobilizace, docházelo v minulosti i nadále dochází mnohdy k poklesu zájmu o osobní železniční dopravu. Vyústěním této situace může být rušení málo vytížených železničních spojů či dokonce celkové zrušení železniční dopravy na některých tratích. Proto je cílem této diplomové práce zabývat se vývojem osobní železniční dopravy v periferních regionech a hodnocením jejího současného stavu. K tomu jsou na základě diskuse literatury vybrány dva konkrétní vzájemně odlišné periferní regiony. Výzkum práce je založen na kvantitativních analytických metodách. Jedná se o datovou analýzu v