Kolejový diametr v Brně - koncepce, dojížďka, přepravní směry - Kaminský, Jakub (2023)
Severojižní kolejový diametr je poslední variantou dlouho plánované koncepce podzemní kolejové dráhy v Brně. Práce si klade za cíl prozkoumat, zda je vedení podzemní dráhy navrženo efektivně a obsluhuje důležité cíle dojížďky ve městě a významné shluky socio-ekonomických funkcí a aktivit v prostoru Brna. Výzkum byl zaměřen na studium kvantitativních dat o dojížďce, prostorovém rozložení pracovních míst, maloobchodu a služeb. Studována byla také historie vývoje kolejové dopravy v Brně a historie jednotlivých variant podzemních diametrů. Diametr obsluhuje významné cíle dojížďky i většinu významných shluků pracovních míst, služeb a dalších sledovaných socio-ekonomických funkcí v Brně. Koncepce diametru je i přes dlouhou dobu jejího plánování stále navržena ve vhodném směru a trase a je vhodným doplněním stávající sítě veřejné dopravy v Brně a metropolitní oblasti.