Faktory a podmínky ovlivňující vzdělávání a naplňování potenciálu u žáků s dvojí výjimečností - Dvořáčková, Petra (2022)
Rigorózní práce se zabývá problematikou faktorů a podmínek, které ovlivňují vzdělávání a naplňování potenciálu u žáků s dvojí výjimečností. Práce je členěna do tří teoretických a dvou empirických kapitol. První kapitola vymezuje základní teoretická a terminologická východiska, pojednává o inkluzivním vzdělávání v mezinárodním kontextu a zaměřuje se na současné trendy ve vzdělávání v Českém prostředí. Druhá kapitola se zabývá inkluzivním vzdělávání se zaměřením na žáky se specifickými poruchami učení. Kromě legislativního rámce vzdělávání obsahuje také vymezení, klasifikaci a diagnostiku specifických poruch učení a zaměřuje se také na strategie podpory této skupiny žáků. Stěžejním tématem třetí kapitoly jsou podmínky vzdělávání žáků s kombinací intelektového nadání a specifických poruch učení. Kapitola obsahuje definici, typologii a diagnostiku nadání a pojednává také o možnostech edukace žáků s nadáním. Dále vymezuje dvojí výjimečnost a specifika vzdělávání žáků s kombinací intelektového nadání a specifických poruch učení. Empirická část práce prezentuje výsledky realizovaného výzkumného šetření, kterého cílem byla analýza faktorů a podmínek, které mají vliv na vzdělávání a naplňování potenciálu u žáků s dvojí výjimečností. Čtvrtá kapitola vymezuje cíle výzkumného šetření, užitou metodologii, charakteristiku výzkumného vzorku a také způsob realizace výzkumného šetření. Kapitola obsahuje také analýzu a interpretaci výzkumného šetření. V páté kapitole je pak uvedeno vyhodnocení dílčích výzkumných otázek a v hlavní výzkumné otázky, na které navazuje diskuse výzkumných závěrů a doporučení pro speciálně pedagogickou praxi.