Zadržení řidičského průkazu - Kobylka, Pavel (2022)
Tématem práce je zadržení řidičského průkazu. Jde o právní prostředek se specifickou dvoufázovou strukturou představovaný nejprve faktickým úkonem a následně správním rozhodnutím. Pojednáno je o jeho vazbách v rámci právního řádu jako celku, o jeho vztahu k příbuzným pojmům, souvislostech historických, vymezeny jsou jeho funkce. Speciálně se práce zabývá otázkou přiměřenosti tohoto opatření jako významného zásahu do veřejného subjektivního oprávnění řídit motorová vozidla a otázkou správního uvážení. Zvláštní pozornost je věnována prostředkům ochrany práv dotčené osoby s cílem zodpovědět otázku, zda jsou tyto prostředky dostatečné. Práce se věnuje i praktickým aspektům zadržení řidičského průkazu, přičemž jsou nabídnuta řešení aplikačních nejasností. Pojednáno je i o obdobných institutech v některých zahraničních právních úpravách.