Fenomén očekávání ve vztahu rodiny a školy - Dačevová, Radmila (2022)
Disertační práce analyzuje na záměrně vybraném souboru rodičů jejich očekávání ve vztahu k roli školy. Samotné téma je zasazeno do aktuálního mediálního diskurzu a vychází z analýzy dostupných a relevantních výzkumných šetření. Zkoumaným vzorkem byli rodiče žáků 1. a 2. tříd, kteří navštěvovali ve školním roce 2020/2021 jednu z vybraných základních škol v Jihomoravském kraji. Jednalo se o školy plno organizované, malotřídní, státní, soukromé či církevní. Hlavním nástrojem pro sběr dat byl online dotazník vlastní konstrukce, který byl zaměřen na téma výběr základní školy a očekávání rodičů ke škole, školní výuce a k učiteli. Při jeho tvorbě jsme se opírali o výpovědi respondentů z polostrukturovaných rozhovorů, které mu předcházely. Součástí dotazníku byly i dvě dobrovolné položky, jejichž výsledky byly představeny prostřednictvím kvalitativních kategorií (rámců). Výzkumné šetření potvrdilo, že volba školy je pro mnoho rodičů důležitým jevem v životě jejich dítěte. Rodiče se zajímají o