Trestní odpovědnost právnických osob - vybrané hmotněprávní a procesněprávní konsekvence - Malý, Jan (2022)
V předmětné disertační práci se zabývám problematikou trestní odpovědnosti právnických osob. Problematikou, která již není novem v českém právním řádu, neboť od účinnosti TOPO uplynulo již (ke dni odevzdání této práce téměř přesně) deset let, nicméně problematikou, jejíž některé dílčí aspekty stále mohou být v očích některé odborné veřejnosti problematické, sporné, či minimálně diskutované. Právě těmito aspekty, které nazývám „vybrané hmotněprávní a procesněprávní konsekvence“ se v této práci zabývám, častokrát ze všech v úvahu připadajících úhlů pohledu. Konkrétně se jedná o úhel pohledu zákonodárce při tvorbě TOPO, o úhel pohledu zákonodárce při zakotvování novel TOPO, o komparativní úhel pohledu a o subjektivní úhel pohledu s návrhy na změny TOPO de lege ferenda.