Kriminalita v dopravě na pozemních komunikacích - Kopřiva, Marcela; Kalvodová, Věra, 1965-; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2022)
Práce se zabývá kriminalitou v dopravě na pozemních komunikacích z několika úhlů pohledu - z kriminologického, z juristického a krimina-listického. V rámci teoretického rozboru popsaného v těchto částech práce jsou nacházeny dílčí problémy a aspekty pro možné zlepšení trestního postihu deliktního jednání v siliční dopravě. Týkají se zejména sankčního aparátu. Dále také preventivního hlediska nebo katalogu trestných činů páchaných v dopravě na pozemních komunikacích. Na podkladě teoretického rozboru bylo přistoupeno k realizaci výzkumné části práce. Výzkum mapuje názory soudců nižších soudů i soudců Nejvyššího soudu a nastiňuje problematické aspekty vyskytující se v praxi. Závěry z teoretického rozboru jsou pak konfrontovány s poznatky soudců zjištěnými při realizaci výzkumu. Výstupem práce je detailní pojednání o trestněprávním rozměru silniční dopravy a jeho nedostatcích, jakož i předestření návrhů na zefektivnění trestního postihu dopravní kriminality de lege ferenda i poznatků pro zlepšení mimo trestních oblastí úzce spjatých se silniční dopravou.
This work deals with crime in road transport from several points of view - criminological, juristic and criminalistic. Partial problems and aspects of potential improvement of criminal reaction to unlawful conduct in road traffic are found within theoretical analysis described in these parts of the work. They relates mainly to sanction system. Furthermore, they relates to prevention aspect or catalogue of criminal offences committed in road transport. On the basis of theoretical analysis, research part of the work was approached. The research surveys opinions of judges of lower courts as well as judges of the Supreme Court and it outlines problematic aspects of the application practice. Consequently, conclusions of theoretical analysis are confronted with experencie of the judges identified within the research. Output of the work are detailed discourse about criminal law dimension of road traffic and its drawbacks, as well as presentation of proposals de lege ferenda to make criminal reaction to traffic crime more efficient and findings for improvement of non-criminal areas closely related to road traffic
Vedoucí práce: Věra Kalvodová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2022
Keywords: trestné činy v dopravě; pozemní komunikace; traffic violations; roads and highways; disertace; dissertations