Automated Feedback for Cybersecurity Training - Švábenský, Valdemar (2022)
Studenti a experti v oblasti kyberbezpečnosti potřebují praktický trénink, aby získali zkušenosti a znalosti pro zvládání aktuálních kybernetických hrozeb. Zpětná vazba k jejich učení je stěžejní součástí vzdělávacího procesu. Poskytnutí detailní zpětné vazby je však náročné z důvodu složitosti prováděného tréninku. Proto tato práce zkoumá inovativní metody pro poskytování automatizované zpětné vazby účastníkům kyberbezpečnostního tréninku. Práce se zaměřuje na tři témata. Nejprve byly navrženy metody pro sběr relevantních dat z tréninku, zejména dat o interakci s tréninkovým rozhraním a příkazovým řádkem. Tyto metody byly použity ve 30 autentických trénincích s 244 studenty. Výsledkem bylo shromáždění dat o 7220 akcích a 13446 příkazech s metadaty. Tato data byla pak analyzována za použití kombinace kvantitativních a kvalitativních metod, které zahrnují modelování postupu, analýzu chyb, dolování dat a vizualizace. Následně byly diskutovány pedagogické vhledy získané z těchto analýz. T