Status legionáře v období první Československé republiky - Novák, Jakub (2022)
Práce se zabývá vznikem, fungováním a využíváním statusu legionáře de iure, který do československého práva poprvé přinesl zákon č. 462/1919 Sb. o propůjčování míst legionářům, a legislativou, která na něj byla následně navázána. Časovým vymezením je období ohraničené přijetím zmiňovaného zákona na jedné straně a koncem období první Československé republiky na straně druhé. Cílem je popsat nejen jak a proč byl tento institut brzy po vyhlášení samostatného státu do právního řádu vložen, ale také na jaký okruh osob dopadal, proč se na některé nevztahoval a jaké benefity pro jedince mohly z tohoto statusu plynout.