Populační biografie okresu Jeseník - dopady vytvoření okresu a komparace se sousedními okresy - Alföldi, Libor (2022)
Bakalářská práce se zaobírá populačním vývojem okresu Jeseník, jakožto nejmladšího okresu Česka, od jeho vzniku v roce 1996 až do roku 2020. Cílem práce je nejen popsat vývoj samotného zkoumaného okresu, ale také porovnat ho s vývojem v sousedních okresech Šumperk a Bruntál. Analytická část práce je rozdělena do čtyř kapitol dle charakteru zvolených témat, kterými jsou přirozená měna, migrace, počet obyvatel a nezaměstnanost. Výzkum se opírá především o relevantní datové sady vydané Českým statistickým úřadem a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Potvrdila se počáteční hypotéza, že vzhledem k periferní poloze při státních hranicích má situace na Jesenicku postupně se zhoršující tendenci, a to ve všech zkoumaných aspektech. Oproti hypotéze se však jednoznačně nepotvrdilo, že je na tom okres Jeseník výrazně hůře než jeho sousedé, situace v okrese Bruntál je totiž do jisté míry podobná. V blízké budoucnosti se dá předpokládat, že zhoršující se trend se měnit nebude.