Vedlejší intervence - Lavická, Petra; Hurdík, Jan, 1951-; Masarykova univerzita. Katedra občanského práva (2022)
Vedlejší intervence podle platného občanského soudního řádu znamená účast třetí osoby na řízení za účelem podpory strany, na jejíž vítězství má právní zájem. Tato práce se zabývá jak samotným institutem vedlejší intervence, tak postavením vedlejšího intervenienta ve sporu, a to jednak z pohledu české právní doktríny i právní praxe, tak ve srovnání z vybranými zahraničními právními úpravami. Na základě takto získaných poznatků práce obsahuje východiska, která by bylo možné zohlednit de lege ferenda při přípravě nového civilního řádu soudního.
According to the current Code of Civil Procedure the intervention in support of a party means the participation of a third person in the dispute to support one of the parties because she/he has an interest in the outcome of these dispute. This thesis deals with the intervention in support of a party itself and with the position of the third-party intervening in the dispute, partly from the perspective of the Czech legal doctrine and practice partly in comparison with chosen foreign legal regulations. On these grounds of knowledge, the thesis contains solution that could be considered de lege ferenda during preliminary works on the draft of the new Code of Civil Procedure.
Vedoucí práce: Jan Hurdík
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2022
Keywords: občanské soudní řízení; opravné prostředky v občanském soudním řízení; náklady občanského soudního řízení; civil procedure; civil remedies; costs of civil procedure; disertace; dissertations