Kodifikace a dekodifikace daňového práva - Gorosh, Yulia (2021)
Dizertační práce se věnuje problematice kodifikace v daňovém právu. Na základě zahraniční a domácí právní teorie studovala autorka kodifikaci ze dvou hledisek: jako právní jev a jako činnost zákonodárce při racionalizaci současné právní legislativy. V průběhu výzkumu byly ana-lyzovány monografické práce zahraničních a domácích vědců-právníků. Na základě doktrinálních pohledů a historického vývoje ko-difikačních jevů, jsou definovány základní charakteristiky pojmů kodi-fikace, dekodifikace a rekodifikace. Na příkladu finanční a právní teorie České republiky, jako členského státu Evropské unie, a současně Ruské Federace, jako postsovětského státu stojících mimo EU, je zkoumána otázka možnosti a potřeby kodifikace daňového práva, je formulována představa autorky o Kodexu, jako jednom z výsledků kodifikační činnosti. První část práce je věnována teoretickým základům kodifikačních jevů, analýze jejich dopadů na systém práva a právní řád. Cílem druhé části práce je porovnat výsledky kodifikačních procesů v daňovém právu a daňové legislativě v členských státech Evropské unie a současně i v postsovětských státech stojících mimo EU, zejména v Ruské Federaci.