Diferencované formy industrializace v prostoru evropských měst - Hermann, Vojtěch (2022)
Tématem bakalářské práce je rozvoj významných evropských měst v rámci 19. století, který byl způsoben hospodářským rozmachem průmyslové revoluce. Hlavní pozornost je věnována nejen industrializaci, ale i modernizačním procesům, růstu počtu obyvatel a urbanizačním pochodům v rámci evropských měst. V rešeršní části práce je uveden vývoj technologií a společnosti za průmyslové revoluce. Je zde kladen důraz na prvotní industrializaci, textilní a těžební průmysl v 19. století, vznikající moderní dopravu a sociální otázky v rámci průmyslové revoluce. Praktická část následně popisuje tři významná evropská centra a charakterizuje jejich vývoj. V závěru práce je návrh na výuku průmyslové revoluce.