Výuka tématu "Tropické oblasti" v geografické gymnaziální výuce - Derahová, Karolína (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá výukou tématu tropických oblastí v hodinách geografie na gymnáziích. Teoretická část je věnována zařazení tématu tropů do Rámcového vzdělávacího programu pro gymnázia. Následuje rozbor obsahu dvou vybraných středoškolských učebnic a jejich srovnání. Jádrem teoretické části je rozdělení tématu tropických oblastí na 3 jednotky - na tropické deštné lesy, savany a pouště. Ke každé jednotce je vytvořen podpůrný text pro vyučujícího, kde jsou popsány základní fyzickogeografické charakteristiky dané jednotky. Text je také doplněn o názornou grafiku. Praktická část obsahuje návrhy cvičení a úkolů pro žáky pro jednotlivé dílčí části tropických oblastí. Pro každou jednotku je vytvořena odlišná aktivita, vždy však s důrazem na rozvíjení klíčových kompetencí, které jsou popsány v Rámcovém vzdělávacím programu pro gymnázia.