Mapování a dokumentace granitových skalních útvarů v oblasti Plešské hornatiny - Netušil, Václav (2022)
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat výskyt kryogenních skalních forem reliéfu typu tor v Plešské hornatině a pořídit fotodokumentaci. Podrobné mapování probíhalo ve čtyřech dílčích územích Plešské hornatiny. Jednotným způsobem byly klasifikovány mapované skalní útvary. Mapování a fotodokumentace se zaměřovala rovněž na výskyt mikroforem, jejich pozici a vztah k okolnímu reliéfu. Byla vytvořena základní orientační mapa s výskytem skalních útvarů, na jejímž základě byly naplánovány pochůzky terénem. Vlastním terénním průzkumem bylo vybrané území zmapováno. Výsledné mapy slouží jako pomůcka pro zpracování výsledků a jejich interpretaci. Z výsledků vyplývá, že nejvíce torů se nachází v pernické části Plešské hornatiny, nejméně ve smrčinské části. Přítomnost torů je vázána nejvíce na geologické podloží, které se právě ve smrčinské části od ostatních částí liší. Výskyt torů je spojen primárně s granity. V Plešské hornatině se vyskytuje několik hlavních typů torů, balvanité, hradovité, tabul